(Foto: Promocions Bioterre. Obra bioconstructiva de estándar passivhaus)

Construir amb terra crua és bo per a tu i bo per al planeta!

T’has plantejat mai TRIAR AMB QUIN MATERIAL VOLS CONSTRUIR casa teva?
Això si ets algú que encara somia en fer-se una casa, o si ets el que ja se n’està fent una!

(Foto Promocions Bioterre. Obra bioconstructiva d’estàndard passivhous)

Normalment, pensem en les nostres necessitats més superficials com, quantes habitacions, requisits de la cuina, mida del menjador o la sala d’estar. Si volem pintar, enguixar, terra ceràmic o laminat, reutilitzar els mobles que ja tenim o què en necessitarem comprar nou.
Potser pensarem en quin tipus de calefacció posarem, si un descalcificador i on aniran els endolls i punts de llum. Parlant amb un arquitecte, pensaràs on vols les finestres, quantes portes, si de vidre o fusta, si banyera o dutxa… detalls que mai t’hauries imaginat sortiran sobre el paper, coses que et pensaves que hi anava per defecte, seràs tu qui decideixi.

Un altra cosa que sovint pensem que va per defecte és com es construiran les parets.
Potser ja dones per fet o has vist als pressupostos la quantitat de totxanes que haureu de comprar.

Hi ha coses que són bàsiques i sovint no pensem en l’impacte d’aquests bàsics en la nostra vida o el medi ambient.
Per exemple, al construir una casa ben feta amb un bon arquitecte i bona mà d’obra, saps que la casa estarà ben aïllada, no hi passaràs fred ni calor, no tindràs goteres ni fugues.
Tindràs una casa hermètica.
Però aquest és el problema. Al ser hermètica la toxicitat volàtil del material utilitzat contaminarà l’ambient. Nosaltres com a éssers vius, també deixem anar contaminants. Hem d’estar sempre ventilant la casa!

(Foto Promocions Bioterre. Bioconstrucció)

Durant un temps el teu cos passarà per una etapa d’adaptació per acostumar-se al nou ambient. Esperem que tot vagi bé, si no, començaràs a notar-te refredat, amb mal de cap, potser dormiràs malament, et molestarà les olors fortes dels materials, sentiràs canvis comportamentals. Si tens problemes respiratoris, encara ho notaràs més.

També estaràs a l'expectativa de quin consum energètic tindrà la casa. A l’hivern, quant de temps trigarà a escalfar-se. A l’estiu estaràs pendent de quanta estona hauràs de tenir engegat l’aire condicionat. Quin cost serà tot això per la teva butxaca? A la llarga, es podran mantenir els costos dels consums mínims que necessiteu per al confort de l’habitatge?
Un dia diràs: “Ostres, ja comencen a sortir esquerdes!”

Coses normals d’una nova construcció. Per un costat estem feliços per la nova conquista i per l’altre estem neguitosos per les possibles conseqüències.

Veuràs, el problema més gran al nostre parer en construir una casa, és que ens ha de protegir.
Protegir-nos del temps, el clima, l'ús... i a més, si és possible, que ens cuidi.
Amb la terra crua, és més fàcil aconseguir-ho!

Al compactar la terra fins a assolir la seva màxima resistència, aquesta ens atorga una sèrie de beneficis que pensem, haurien de ser requisits imprescindibles a qualsevol habitatge.

(Foto Promocions Bioterre. BTC Bioterre, material sostenible emprat en la bioconstrucció)

Per exemple, un veí que sempre fa soroll. I si poguessis esmorteir-lo sense haver de gastar en instal·lacions insonoritzades?
O quan ja no saps si apujar o abaixar la calefacció perquè el clima és boig aquests dies i ja no saps si fa fred o calor? La terra crua compactada ens ofereix el benefici d'estabilitzar la temperatura interior de la llar.

Es diu inèrcia tèrmica!

Quan vols que a casa teva s'estigui calent mentre que a fora està fred i que estigui fresqueta quan a fora fa calor. Això s’aconsegueix perfectament amb simplement substituir les parets de totxo ceràmic i formigó per blocs de terra comprimida (BTC) que són fets amb terra crua per exemple, i et suposarà estalvis energètics de consum en el futur.

A més, és capaç de regular la humitat a l'interior, ja que és un material transpirable i sense tòxics. Notaràs que ja no sentiràs tanta necessitat d’estar ventilant tot sovint, perquè la teva llar tindrà cura de tu i de la teva família!

El bloc de terra comprimida amb el temps, es fa més fort i resistent a mesura que es va assecant. Té una alta resistència al foc i no es podreix ni es tornarà fang!

El millor de tot és que no allibera tòxics, o sigui que no generarà contaminació atmosfèrica, és sense olor i serà amigable amb problemes respiratoris i de la salut, ja que a més redueix les corrents electromagnètiques a les cases i també per la seva capacitat d’aïllament tèrmic i acústic.

I si vols que et digui més, també està cuidant el planeta perquè tampoc contamina produir-lo perquè està cru! L’únic que tenim que fer és treure la terra, prensar-la i deixar assecar, bàsicament. Altres contaminants com poden ser el fum de l’excavadora, llum, transport… són mínims en comparació.

(Foto Promocions Bioterre. Bioconstrucció amb obra vista de BTC Bioterre)

Tant de bo construir, produir, fabricar, etc. sense malmetre la SALUT HUMANA fos una obligació.

Creus que aconseguirem algun canvi real abans que el món s'acabi?

Almenys, pots escollir construir casa teva amb BTC i sentir-te aïllat del món, les seves radiacions i perjudicis ambientals en la seguretat de la teva llar.

Saluts poble!

M.